Wij produceren als enige in Nederland

Binnen één werkdag verstuurd

Geen verzendkosten bij een bestelling vanaf €125,-

Gratis retourneren


Deel dit artikel

Alles over het TIG-lasproces

TIG-lasapparaten: een van de lasapparaten die te koop zijn bij Röwac. Maar wat is een TIG-lasapparaat eigenlijk en waarin verschilt dit van het MIG/MAG-lassen? In dit artikel leggen wij uit hoe het in elkaar zit en wat de voor- en nadelen zijn van TIG-lasapparaten.

Wat is TIG Lassen?

TIG lassen is een specifieke lastechniek. De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is Wolfraam. Inert Gas betekent het gebruik van gas dat geen reactie aangaat met het materiaal bij het lasproces. TIG-lassen hoort bij de categorie elektrisch booglassen.Bij dit lasproces worden elektroden gebruikt die niet smelten. De elektroden zijn gemaakt van wolfraam. Soms wordt er een kleine hoeveelheid andere stoffen aan wolfraam toegevoegd om de kwaliteit van de lasboog te optimaliseren en de standtijd van de elektrode te verlengen. TIG-lassers moeten goed op het smeltbad letten en handmatig vulmateriaal aan het smeltbad toevoegen. Bij MIG/MAG-lassen gaat dit toevoegmateriaal automatisch door de lastoorts. Dat dit bij TIG-lassen niet gebeurt, betekent dat TIG-lassers met één hand additieven in het lasbad moeten aanbrengen. Dit is een tijdrovende en nauwkeurige klus, maar het zorgt er wel voor dat de TIG-lasser de kwaliteit van het smeltbad en daarmee de kwaliteit van de las kan beïnvloeden.

Kwaliteit staat gelijk aan tijd

Door de handmatige toepassing van las-toevoegmaterialen kan een hoge laskwaliteit worden bereikt. De kwaliteit van TIG-lassen heeft vooral te maken met de lasser zelf. Ervaren lassers leveren kwaliteit door middel van het TIG-lasproces. Hiervoor moet hij het lasapparaat correct instellen en de lassnelheid en het aanbrengen van las-toevoegmaterialen juist afstemmen. Daarnaast hebben TIG-lassers vaak twee handen nodig tijdens het lasproces. De lastoorts houdt men met één hand vast en met de andere hand voegt men de las-toevoegmaterialen toe. Daardoor kan men de lastoorts niet met beide handen vasthouden. In de praktijk bedenken TIG-lassers vaak verschillende technieken om hun handen te ondersteunen tijdens het lasproces. Dit komt omdat de lastoorts een bepaalde afstand tot het werkstuk moet aanhouden. Wanneer de afstand tot het werkstuk tijdens het lassen wijzigt, heeft dit invloed op het lasproces en de laskwaliteit.

De voor- en nadelen van TIG Lassen.

Bij elke vorm van lassen zijn er voordelen en nadelen te benoemen. Wij hebben de feiten op een rij gezet voor u.

Voordelen:

  • De snelheid van het toevoegen is zelf te bepalen. Er is hierbij keuze uit dunne of dikke vloeilassen. Dit is afhankelijk van de dikte van het materiaal dat gelast moet worden en de instelling van het lastoestel.
  • Met TIG lassen is er een hoge laskwaliteit te realiseren. Dit komt doordat de verschillende lasparameters onafhankelijk te optimaliseren zijn. De kans op insluitsels is hierdoor ook zeer klein.
  • Het is een heel schoon lasproces doordat er geen spetters vrij komen. Nabewerking is dus ook niet vaak nodig.
  • TIG lassen ziet er zeer net uit en wordt daarom in vele branches toegepast.
  • TIG lassen is geschikt voor bijna alle ferro- en non-ferrometalen.

Nadelen:

  • Het TIG-lasproces is een zeer traag proces.
  • De warmte-inbreng is relatief hoog, hierdoor trekken dunne platen gemakkelijk krom.
  • Het is een kostbaar proces. De edelgassen die gebruikt worden zijn duur en door de vele uren die er nodig zijn brengt dit lasproces kosten met zich mee.
  • Voor TIG lassen is veel techniek vereist en dit vraagt om een ervaren lasser.

Conclusie

TIG lassen is een vak apart waar echte professionals voor nodig zijn. De kwaliteit die u ervoor terugkrijgt, maakt dit het in vele gevallen zeker waard. Voor strakke en net afgewerkte lasnaden zijn de TIG-lasapparaten dé apparaten voor uw laswerk. Bij Röwac zijn TIG-lasapparaten van hoge kwaliteit en bovendien eenvoudig te bedienen. Onze apparaten zijn ontworpen door lassers, voor lassers. En dat is te merken. Bekijk ons hele assortiment of kom met een van onze experts in contant voor al uw vragen.

Röwac – de scherpste prijzen voor alle lasapparatuur! 

Product toegevoegd aan offerte!