Wij produceren als enige in Nederland

Binnen één werkdag verstuurd

Geen verzendkosten bij een bestelling vanaf €100,-

Gratis retourneren


Deel dit artikel

Wanneer gebruikt u welke laselektroden?

Een laselektrode is een elektrisch geleidende, afsmeltende staaf. Door middel van een elektrische stroom wordt het werkstuk verhit en smelt de elektrode af. Aangezien de elektrode langzaam afsmelt, verbruikt u bij grotere lasklussen veel elektroden. Daarom worden laselektroden voornamelijk gebruikt voor korte lasverbindingen. Elektrodelassen is in alle posities uit te voeren en wordt gebruikt bij elektrisch booglassen.

De mantel bepaalt het lasgedrag en de toepassing van de laselektrode

De lasstaaf wordt omhuld door een bekleding die de mantel wordt genoemd. Deze mantel is een onder druk geperst poeder en zorgt ervoor dat het smeltende lasmateriaal wordt afgeschermd tegen de omgevingslucht. Hierdoor kan deze niet op het vloeibare materiaal inwerken. De legering van de mantel bepaalt het lasgedrag en de toepassing van de laselektrode.

Normale en hoog rendement-elektroden

Er wordt onderscheid gemaakt tussen normale en hoog rendement-elektroden. Hoog rendement-elektroden worden gebruikt als er een hoge vulling van een las nodig is, bijvoorbeeld bij het sluiten van lasnaden. Door het toevoegen van lasmetaaldeeltjes in de bekleding (rutiel mantel) wordt er meer materiaal gesmolten dan bij normale laselektroden, wat zorgt voor 160% rendement. Normale en hoog rendement-elektroden hebben verschillende mantels: rutiel, rutiel-cellulose, rutiel-zuur en dubbel geperst basisch.

Cellulose-elektroden

Cellulose-elektrode hebben een relatief snel stollende slak. Deze elektrode bevat een grote hoeveelheid cellulose (houtmeel). Dit materiaal zorgt voor een spuitende boog dat een diepe inbranding veroorzaakt in een relatief korte tijd. Deze elektroden worden gebruikt voor het neergaand lassen van rondnaden in pijpleidingen.

Rutiel elektroden

Rutiel elektroden zijn gebruiksvriendelijk en kunnen met bijna elk type lasapparaat en in elke laspositie worden gebruikt. Bij dit elektrodetype is een grote variëteit aan laseigenschappen mogelijk. De lasboog is zacht, waardoor er minder spatten worden veroorzaakt. Door het dunne vloeibare smeltbad wordt een mooie las gecreëerd.

Basische elektroden

Basische elektroden hebben een snel stollende slak. Hierdoor is lassen in alle posities mogelijk. Doordat er een relatief waterstofgehalte wordt verkregen in het lasmetaal zijn goede mechanische waarden mogelijk. Wel is het lasuiterlijk minder mooi dan wanneer een rutiel elektrode gebruikt wordt.

Welke laselektroden moet ik gebruiken?

Welke laselektrode u moet kiezen voor uw lasverbinding is afhankelijk van het lasapparaat en de lasklus. Bij het kiezen moet u letten op de belegering, oftewel de mantel, het materiaal en de diameter. Bij Röwac kunt u kiezen uit vele, zeer geschikte laselektroden van het merk Kestra. Kestra laselektroden zijn van de beste kwaliteit en daarom de beste keuze! Het materiaal en de bekleding van deze laselektroden zijn van constante kwaliteit, waardoor u uitstekende laseigenschappen krijgt voor uw lasklus. Meer weten over laselektroden of heeft u advies nodig over welke elektrode u het beste kan gebruiken? Neem dan contact met ons op!

Product toegevoegd aan offerte!