Wij produceren als enige in Nederland

Binnen één werkdag verstuurd

Geen verzendkosten bij een bestelling vanaf €100,-

Gratis retourneren


Deel dit artikel

Wanneer gebruikt u welke lastoorts?

Zoekt u de juiste lastoorts voor uw laswerk, maar heeft u geen idee welke u moet kiezen? Wij leggen u in dit artikel uit wat het verschil is tussen water- en gasgekoelde lastoortsen, wat voor typen lastoortsen er zijn en waar u op moet letten bij het kiezen van een lastoorts.

Wat is een lastoorts?

Een lastoorts of laspistool is een gereedschap om MIG/MAG te lassen. De toorts bestaat uit een laskop, handgreep, kabelpakket en een machine-aansluiting. Vanuit de machine-aansluiting wordt de MIG/MAG-lasdraad via het kabelpakket naar de laskop gevoerd. Dit kabelpakket bevat een gasslang, lasstroomkabel, stuurkabel en eventueel waterslangen. De diverse typen lastoortsen verschillen in de manier waarop ze gekoeld worden, de lengte van de stroomkabel en de stroomsterkte. 

Watergekoelde lastoortsen

Bij watergekoelde lastoortsen loopt de stroomkabel van de toorts door een waterslang. Door de waterstroom van de waterslang wordt de stroomkabel gekoeld. Hierdoor kan er met een dunnere stroomkabel gewerkt worden, wat zorgt voor meer flexibiliteit tijdens het lassen. Ook de laskop van de watergekoelde toorts wordt gekoeld tijdens het lasproces. Dit gebeurt door dunne kanaaltjes in de laskop waar vloeistof in gepompt wordt. De watergekoelde lastoorts is daarom ideaal om te gebruiken voor het lassen met hoge stromen, zonder dat hij oververhit raakt. De toortsen zijn licht van gewicht en flexibel, wat ze ook perfect maakt voor zwaar laswerk. Let wel goed op, want bij beschadiging van de watergekoelde toorts kan er lekkage optreden.

Gasgekoelde lastoortsen

Gasgekoelde lastoortsen worden gekoeld door de omgevingslucht. Doordat er geen waterslang en vloeistof aan te pas komt, is een gasgekoelde lastoorts licht van gewicht. Hierdoor is de toorts perfect voor licht laswerk, de toorts kan echter niet hoog belast worden. Bij hogere stroomsterktes wordt de stroomkabel van de gasgekoelde lastoorts daarom al snel massief en dik.

Onderscheid in stroomsterktes 

Naast de koeling van de lastoorts, wordt er ook onderscheid gemaakt in de hoeveelheid stroom waarmee de toorts kan lassen. De lastoortsen van Röwac worden steevast aangeduid met een nummer, waardoor u makkelijk kan zien hoeveel stroom de toorts kan lassen. Hierbij geldt de regel: hoe hoger het nummer, hoe meer stroom de toorts kan lassen. Lastoortsen waar bijvoorbeeld VV15 vermeld staat in de naam, zijn lastoortsen die 150 ampère stroom kunnen lassen. Lastoortsen met VV25 in de naam kunnen 250 ampère lassen.

Het kiezen van de juiste lastoorts

Bepaal aan de hand van het soort laswerk wat u moet verrichten welke lastoorts het beste aansluit op uw wensen. Let daarbij op de stroomsterkte waarmee u gaat lassen, de lengte van de kabel en de zwaarte van het laswerk. Röwac heeft een breed assortiment van verschillende lastoortsen, passend bij elk specifiek laswerk. Onze lastoortsen zijn ergonomisch gevormd, van goede kwaliteit en liggen goed in de hand. Daarbij bieden wij lastoortsen aan met hoge amperages voor hoge stroomsterktes en zijn onze producten altijd scherp geprijsd. Benieuwd naar onze lastoortsen? Bekijk ons assortiment. Meer weten over lastoortsen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Product toegevoegd aan offerte!