Alles wat u moet weten over MIG/MAG lassen
Van alle lastechnieken is MIG/MAG lassen de meest toegepaste manier van lassen. MIG/MAG lassen is een booglasproces dat wordt toegepast in alle takken van de (metaal)industrie. Hierbij kunt u onder anderen denken aan de automobielindustrie, constructiebouw, scheepsbouw en apparatenbouw. Deze lastechniek is zo populair door de snelheid waarmee gelast kan worden en het gebruiksgemak van de lasapparaten.
MIG/MAG lassen: hoe werkt het?
MIG/MAG lassen is een elektrisch booglas proces. Een MIG/MAG lasapparaat levert een constante spanning door de stroombron met een vlakke karakteristiek. Dit zorgt voor een elektrische vlamboog tussen de lasdraad en het te lassen materiaal. Hierdoor smelten de te lassen materialen tegen elkaar aan. Bij MIG/MAG lassen wordt de las gemaakt door een automatisch aangevoerde lasdraad. Hier wordt lasspanning op gezet in het laspistool. Bij deze lastechniek is beschermgas nodig om de MIG/MAG lasboog te beschermen.
De wet van Ohm
MIG/MAG lassen is gebaseerd op de wet van Ohm. Bij een constante spanning wordt door het aanvoeren van meer lasdraad de weerstand in de lasboog kleiner. Andersom wordt de weerstand in de lasboog groter bij het aanvoeren van minder lasdraad. Door het verhogen of verlagen van de weerstand zal de lasstroom hoger of lager worden.
Dit heeft u nodig voor het MIG/MAG lassen
Voor het MIG/MAG lassen is een goede stroombron met een vlakke karakteristiek en een stabiel draadaanvoersysteem nodig. Daarnaast is beschermgas, een lastoorts/laspistool en een goede lasdraad onmisbaar. Voor MIG/MAG lassen kunt u lasdraad op een spoel of in vaten gebruiken. U kunt hiervoor verscheidene ferro en non ferro materialen gebruiken als lasdraad zoals onder anderen staal, roestvast staal, aluminium en CuSi.
Het verschil tussen MIG en MAG lassen
MIG en MAG lassen wordt vaak samen genoemd. De werkwijze van het lassen zijn namelijk hetzelfde. MIG en MAG lassen verschillen van elkaar door het type beschermgas dat je gebruikt tijdens het lassen.
MIG lassen
Metal Intert Gas (MIG) lassen is een lasproces wat geschiedt onder een beschermgas dat geen reactie met het lasmateriaal aangaat. Zoals de naam al suggereert worden er bij MIG lassen inerte gassen gebruikt zoals Argon of Helium. De enige functie van het beschermgas is bij MIG lassen het afschermen van het gesmolten lasmateriaal van de omgevingslucht.
MAG lassen
Bij Metal Active Gas (MAG) lassen heeft het gas invloed op het lasproces en zal het de inbranding of het aanvloeien van de lasnaad bevorderen. Het actieve gas dat bij MAG lassen wordt gebruikt is meestal een mengsel van Argon en CO2. Het is ook mogelijk een gevulde lasdraad te kiezen die een slak vormt om het smeltbad te beschermen (ROWAC NGT11). Hierdoor is het niet nodig een gasfles te gebruiken.
De MIG/MAG lasapparaten van Röwac
De Röwac lasapparaten worden gekenmerkt door hun eenvoudige bediening, hoge kwaliteit, lange levensduur en lage reparatiekosten. Röwac heeft een ruim assortiment MIG/MAG lasapparaten. Hierbij maken wij onderscheid tussen de Ecoline, Power Pulse en Puls lasapparaten. De Röwac Ecoline is een zeer scherp geprijsde serie lasapparaten voor de lichte en middelzware industrie. De Power Pulse en Puls apparaten zijn voor de High End gebruikers. Deze machines worden veelal toegepast voor het verlassen van non-ferrometalen zoals roestvast staal en aluminium waar een mooi lasuiterlijk en hoge sterkte gevraagd wordt.
Gasgekoelde en watergekoelde MIG/MAG lasapparaten
Het assortiment MIG/MAG lasapparaten van Röwac bestaat uit gas- en watergekoelde lastoortsen. Gasgekoelde lastoortsen worden gekoeld door het beschermgas wat door de slangen stroomt in combinatie met de omgevingslucht. Deze toortsen kunt u gebruiken bij licht laswerk. Voor het zware werk kunt u watergekoelde toortsen gebruiken. De stroomkabel in de toorts en de laskop worden hierbij gekoeld door een koelvloeistof. Voor watergekoelde toortsen moet de lasmachine voorzien zijn van een waterkoelsysteem.
Persoonlijk advies
Benieuwd naar onze MIG/MAG lasapparaten? Bekijk ons assortiment. Meer weten over MIG/MAG lassen of onze lasapparaten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!