Wij produceren als enige in Nederland

Meer dan 60 jaar ervaring met lastechniek

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Geen verzendkosten bij een bestelling vanaf €100,-


Deel dit artikel

Alle soorten lastechnieken uitgelegd

Er zijn allerlei verschillende soorten lastechnieken en soms kunt u door de bomen het bos niet zien. De gebruikte lastechniek ligt immers meestal niet aan de voorkeur van de gebruiker, maar aan de materialen en doeleinden van de klus. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende lastechnieken.

Welke verschillende lastechnieken zijn er?

MIG/MAG-lassen

MIG- en MAG-lassen worden altijd bij elkaar genoemd, omdat het verschil zit in het type beschermgas dat wordt gebruikt. De I in MIG staat voor Inert, en de A in MAG staat voor Active. Het lasproces is bij de twee technieken gelijk, daarom noemen wij ze onder één kopje. MIG/MAG-lassen is snel en eenvoudig, waardoor het een goede techniek is voor grote lasklussen.

Tijdens het MIG/MAG-lassen hoeft er niet omgekeken te worden naar het toevoegmateriaal. De draadspoel wordt in het lasapparaat geplaatst en u bepaalt bij het lassen wat de snelheid is. Hierdoor kunt u in korte tijd grote oppervlakten lassen. Deze techniek wordt daarom ook vaak in de metaalindustrie gebruikt. MIG/MAG-lassen wordt ook vaak door lasrobots uitgevoerd.

Het gas dat gebruikt wordt is bij MIG-lassen (inert) vaak argon, of een mengsel hiervan met helium of waterstofgas. Bij MAG-lassen (active) wordt vaak CO2 gebruikt. Ook is het mogelijk voor een gasgevuld lasdraad te kiezen, hierdoor is het niet nodig om een gasfles te gebruiken.

MIG/MAG-lassen kan uitgevoerd worden op veel verschillende soorten staal in variërende diktes. Het kan niet buiten worden uitgevoerd omdat het gas snel zal vervliegen. Ook is het raadzaam goede PBM te dragen bij het MIG/MAG-lassen, omdat er veel spetters vrijkomen.

TIG-lassen

Voor zichtwerk en decoratieve lasklussen is TIG-lassen de beste techniek, maar tegelijkertijd ook de meest lastige techniek. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Het toevoegmateriaal voeg je handmatig toe, waardoor u altijd twee handen nodig heeft bij het TIG-lassen. Hierdoor is het een lastige beweging om onder de knie te krijgen en zeker niet geschikt voor de beginnende lasser. TIG-lassen is tijdrovend en een precies werkje, maar het levert kwalitatief hoogwaardige lasverbindingen op.

Met deze techniek kun je allerlei soorten metaal lassen en het is ook mogelijk om zeer dunne platen te lassen. Het wordt veel gebruikt bij bijvoorbeeld auto’s en meubels, omdat deze een hoogwaardige lasnaad moeten hebben die er ook nog eens goed uitziet. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een robot te laten TIG-lassen, waardoor deze techniek een stuk eenvoudiger uit te voeren is. In Duitsland noemen ze TIG-lassen WIG-lassen.

Bij TIG-lassen komen geen spetters en vonken vrij, maar moet er wel goed op worden gelet dat de (onzichtbare) lasrook goed wordt weggezogen, dit is namelijk giftig. Omdat het een traag en kostbaar proces is, is dit niet geschikt voor grote lasklussen.

Elektrode lassen

Elektrode lassen wordt ook wel elektrisch lassen of booglassen genoemd. De beklede elektroden dienen als lastoevoegmateriaal en smelt vanuit de toorts vast op het materiaal. Omdat de slak na het afkoelen verwijdert moet worden met een bikhamer, is dit een trage manier van lassen.

Elektrolassen wordt gebruikt voor alle soorten staal en RVS, maar niet voor aluminium. De elektrode bepaalt welk materiaal er gelast kan worden. De bekleding van de elektrode zorgt ervoor dat er geen apart beschermgas nodig is. Hierdoor kunt u ook in de buitenlucht lassen. Deze techniek kunt u vanuit alle posities uitvoeren. Ook is het lasapparaat draagbaar, omdat er geen aparte gastank bij gebruikt wordt. Hierdoor is het gemakkelijk op locatie uit te voeren.

Het nadeel van elektrodelassen is dat de lasnaad er grof uit komt te zien. Het is dus niet echt geschikt voor zichtwerk, en al helemaal niet voor decoratieve doeleinden of dunne materialen. Omdat na het lassen het slak verwijderd moet worden is het ook nog eens een trage manier van werken. 

Elektrodelassen is een ideale techniek voor snelle reparaties of onderhoudswerkzaamheden. Omdat het lasapparaat eenvoudig mee te nemen is, is het een goede techniek voor zzp’ers en aannemers die op locatie regelmatig kleine laswerkzaamheden moeten uitvoeren.

Product toegevoegd aan offerte!