Wij produceren als enige in Nederland

Binnen één werkdag verstuurd

Geen verzendkosten bij een bestelling vanaf €125,-

Gratis retourneren


Deel dit artikel

Op zoek naar PBM voor het lassen?

Lassen is een gevaarlijk beroep en het is dan ook belangrijk om altijd de juiste PBM te gebruiken. In dit artikel leggen we uit wat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zijn, en wat de wetgeving rondom PBM bij het lassen in een professionele omgeving is.

Wetgeving rondom PBM en lassen

Werkgevers zijn verplicht te zorgen dat medewerkers veilig aan het werk kunnen. Bij het lassen is dit natuurlijk van extra groot belang, om brandwonden en andere gevaarlijke situaties te voorkomen. Als werkgever zorgt u ervoor dat er in ieder geval een lashelm, lashandschoenen, lasschort en goede afzuiging aanwezig zijn. Ook is gehoorbescherming belangrijk. De eisen aan de PBM voor lassers zijn vastgesteld in de EN ISO 11611. 

Wat zijn de gevaren bij het lassen?

  • Omdat er met elektriciteit wordt gewerkt is er kans op elektrocutie;
  • Bij het lasprocessen ontstaan UV- en infraroodstralen die de ogen kunnen beschadigen, dit wordt ook wel lasogen genoemd;
  • Ook de huid kan worden beschadigd door de UV-stralen;
  • De lasspetters kunnen brandwonden veroorzaken;
  • Lasdampen zijn giftig voor de luchtwegen en kunnen longaandoeningen veroorzaken.

Belangrijke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor bij het lassen

Laskap 

Eén van de belangrijkste lichaamsdelen om te beschermen tegen rondvliegende vonken en andere materialen, zijn de ogen. Een vonk in de ogen krijgen kan consequenties hebben voor de rest van uw leven. Het is dus belangrijk altijd de ogen te beschermen door middel van een laskap. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de ogen worden beschermd tegen de UV-straling die bij het lassen vrijkomt. Ook daar zal een laskap voor zorgen. Om te beschermen tegen giftige lasdampen kunt u ook kiezen voor een laskap met verseluchtsysteem. Bij lashelmen kunt u kiezen voor de automatische lashelm, of de passieve lashelm. De eerste versie is ideaal, deze wordt automatisch donker als er licht wordt gedetecteerd, dus als u begint met lassen. Zodra het licht weer weg is, wordt het scherm weer helder. Zo hoeft u dus niet de helm af te zetten om het laswerk goed te bekijken.

Lashandschoenen

Ook de handen en armen wilt u goed beschermen tegen wegspattende vonken en de hitte die vrijkomt bij het lassen. Goede lashandschoenen die de hele onderarm bedekken kunnen hierbij helpen. Het is van groot belang dat deze handschoenen comfortabel zitten en goed aansluiten, zodat het laswerk goed kan worden verricht.

Lasafzuiging

Afzuiging van de giftige dampen die vrijkomen bij het lassen is van groot belang. Inademing van deze dampen kan namelijk leiden tot kanker en andere ziektes. Het afzuigen kan op een aantal verschillende manieren. Zo kunt u kiezen voor een lashelm met ingebouwde afzuiging en verseluchtaanvoer. Ook kan een mobiele ventilator helpen bij het afzuigen.

Werkschoenen

Omdat er met elektriciteit gewerkt wordt is het van groot belang dat u antistatische of ESD werkschoenen draagt. Zo voorkomt u dat er elektrocutie plaatsvindt wanneer de statische elektriciteit te hoog oploopt. Dit soort werkschoenen voorkomen dat, of zorgen ervoor dat de statische elektriciteit weer ontladen wordt. Ook bestaan er speciale lasschoenen zonder veters of met flap over de veters, zodat deze niet kunnen verbranden.

Over Röwac Lastechniek

Het wereldwijd opererende Röwac Lastechniek ontwikkelt en produceert een breed scala aan lasapparatuur. Daarnaast leveren wij alle denkbare lasbenodigdheden uit voorraad. Waaronder een breed scala aan lasdraden, lashelmen, PBM’s en lasrookafzuigsystemen. Recent is de nieuwbouw in Dodewaard in gebruik genomen, waarin naast de afdelingen ontwikkeling (R&D) en ontwerp, ook de uitgebreide productie- en serviceafdelingen zijn ondergebracht. Daarnaast is er een nieuwe showroom gecreëerd en is er een aparte, goed geoutilleerde demoruimte, waarin tests op het gebied van lastechniek kunnen worden uitgevoerd.

Product toegevoegd aan offerte!